به گزارش «نماینده»، یکی از آسیبهای مهم در عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع)، بیان توصیفات اغراقآمیز و غلو درباره آمار و ارقام حادثه عاشوراست. به همین منظور، با استناد به کتاب «تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا» (زیر نظر حجتالاسلام مهدی پیشوایی) برخی از این آمارها را بررسی میکنیم:
* تعداد زخمهای بدن امام
مورخان تعداد زخمها و جراحاتی را که بر پیکر پاک امام وارد شده است، گوناگون نقل کردهاند:
۱- از امام صادق(ع) نقل شده که تعداد جراحتهای امام حسین(ع) ۳۳ زخم نیزه و ۳۴ ضربه شمشیر بده است. در روایت دیگری از ایشان، ۳۳ زخم نیزه و ۴۴ زخم شمشیر و تیر و در روایت سوم از امام صادق(ع) بیش از هفتاد ضربه شمشیر ذکر شده است.
۲- در روایتی از امام باقر(ع) تعداد جراحات وارده بیش از ۳۲۰ زخم و در خبر دیگری از آن حضرت، ۶۳ ضربه شمشیر و نیزه و تیر نقل شده است.
۳- در روایتی از امام سجاد(ع) تعداد جراحات، ۴۰ ضربه شمشیر و زخم نیزه نقل شده است.
۴- برخی منابع بیش از ۱۱۰ زخم (در اثر اصابت تیر، نیزه و ضربه شمشیر در بدن) یا پارگی در لباس حضرت گزارش کردهاند.
۵- برخی دیگر، ۱۲۰ ضربه شمشیر و ۶ زخم ناشی از اصابت سنگ نوشتهاند.
۶- ابنسعد ۳۳ زخم نوشته است.
۷- علیبنمحمد علوی (عمری) و ابنعتبه (۸۲۸ق) ۷۰ زخم نوشتهاند.
۸- سید بن طاووس برای امام هنگامی که مبارزه میکرد Y ۷۲ زخم و بعد از شهادت امام نزدیک به ۱۸۰ زخم نیزه، تیر، شمشیر و سنگ گزارش کرده است.
چنانکه ملاحظه میشود، گزارشها در این زمینه، آنقدر متعدد و متفاوت است که بهسهولت نمیتوان یکی را ترجیح داد و حتی جمع بین برخی از آنها ممکن نیست. با این حال به نظر میرسد تعداد جراحات بیش از ۱۰۰ زخم بوده است. چهبسا برخی از این ارقام هم تنها ناظر به کثرت جراحات امام باشد، نه ذکر آمار دقیق؛ چنانکه در برخی گزارشها آمده است که آنقدر تیر بر بدن امام اصابت کرده بود که بدنش پوشیده از تیر شده بود.
* آمار تازندگان اسب بر بدن امام
برخی از منابع، تنها ماجرای اسب تازاندن دشمنان بر بدن مطهر امام را نقل کردهاند؛ بدون آنکه به تعداد آن افراد اشارهای بکنند؛ اما در بسیاری از منابع آمده که ۱۰ نفر مأمور این کار بودهاند. البته بلعمی، این آمار را ۲۰ نفر ثبت کرده است.
نظر شما